2019-09-27
Pilne - zobacz szczegóły!
Członkowie Solidarności mogą liczyć na 10 proc. zniżki na ubezpieczenia w PZU. Wszystko dzięki programowi "Klub PZU Pomoc dla NSZZ Solidarność". Porozumienie w tej sprawie podpisali 28 czerwca Piotr Duda, przewodniczący KK NSZZ "S", Paweł Surówka, prezes PZU oraz Michał Krupiński, prezes Banku Pekao S. A.
2019-04-14
Pismo wystosowane do Ministra Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej oraz odpowiedź z Ministerstwa - do pobrania
2019-02-11
Zarząd Regionu NSZZ "Solidarność" Pomorza Zachodniego w Szczecinie serdecznie zaprasza do udziału w XX Ogólnopolskiej Pielgrzymce NSZZ "Solidarność" do Matki Bożej Bolesnej Królowej Polski w Licheniu, która odbędzie się w dniach 27-28 kwietnia 2019 r.

Komunikat NR 6/2019

2019-02-08

Spór zbiorowy w PŻM

MK NSZZ Solidarność przy Polskiej Żegludze Morskiej informuje, że w odpowiedzi na nasze pismo z żądaniami z dnia 22.01.2019 r. pracodawca zajął stanowisko, które nie satysfakcjonuje strony związkowej.

W kwestii:

• przywrócenia zabezpieczenia socjalnego marynarzy w wysokości 150 USD
  • przywrócenia odpraw emerytalnych dla wszystkich pracowników PŻM

Wobec niespełnienia naszych żądań uznajemy że  zainicjowany został spór zbiorowy w PŻM.
W razie niewypracowania porozumienia w fazie rokowań i mediacji przysługuje nam możliwość przeprowadzenia akcji protestacyjnej (do akcji strajkowej włącznie).

Jednakże wskazujemy, iż celem naszego związku nie jest przeprowadzenie strajku wśród załogi lecz znalezienia rozwiązań korzystnych zarówno dla pracowników jak i zakładu pracy.
O wynikach negocjacji będziemy informowali na bieżąco.

Przewodniczący NSZZ Solidarność przy PŻM

Jacek Kramarczyk