2020-05-09
W związku z nadzwyczajną sytuacją dot. pandemii COVID-19 Zarząd funduszu socjalno-szkoleniowego Cyfadaco postanawia:
2020-02-13
6. lutego w siedzibie Komisji Krajowej NSZZ "Solidarność" w Gdańsku odbyło się spotkanie Prezydium Rady Krajowego Sekretariatu Transportowców NSZZ "Solidarność" z przewodniczącym Piotrem Dudą, przy udziale przedstawiciela Europejskiej Federacji Transportowców, Josefa Maurer. Przewodniczący Rad krajowych sekcji przedstawili aktualną sytuację i bieżące problemy w poszczególnych branżach zrzeszonych w Sekretariacie Transportowców. Przewodniczący P. Duda zadeklarował pomoc w rozwiązaniu przedstawionych kwestii.
2019-09-27
Pilne - zobacz szczegóły!

Komunikat NR 6/2019

2019-02-08

Spór zbiorowy w PŻM

MK NSZZ Solidarność przy Polskiej Żegludze Morskiej informuje, że w odpowiedzi na nasze pismo z żądaniami z dnia 22.01.2019 r. pracodawca zajął stanowisko, które nie satysfakcjonuje strony związkowej.

W kwestii:

• przywrócenia zabezpieczenia socjalnego marynarzy w wysokości 150 USD
  • przywrócenia odpraw emerytalnych dla wszystkich pracowników PŻM

Wobec niespełnienia naszych żądań uznajemy że  zainicjowany został spór zbiorowy w PŻM.
W razie niewypracowania porozumienia w fazie rokowań i mediacji przysługuje nam możliwość przeprowadzenia akcji protestacyjnej (do akcji strajkowej włącznie).

Jednakże wskazujemy, iż celem naszego związku nie jest przeprowadzenie strajku wśród załogi lecz znalezienia rozwiązań korzystnych zarówno dla pracowników jak i zakładu pracy.
O wynikach negocjacji będziemy informowali na bieżąco.

Przewodniczący NSZZ Solidarność przy PŻM

Jacek Kramarczyk