KOMUNIKAT NR 14

2019-09-17

Informujemy wszystkich członków NSZZ Solidarność przy PŻM, że w dniu 11.09.2019 r. skierowaliśmy pismo do KSMMiR w sprawie negocjacji nad nowym układem zbiorowym dla marynarzy. W związku ze zbliżającym się terminem zakończenia ważności Układu Zbiorowego IBF Cyfadaco (31.12.2019 r.) z prośbą o jak najszybsze podjęcie negocjacji nowego Układu Zbiorowego dla marynarzy.

Oczekujemy:

• Przywrócenia zabezpieczenia emerytalnego (ZUS) w kwocie 150 USD oraz wpisania do Układu Zbiorowego tejże składki jako zabezpieczenie społeczne marynarzy.
  • Skrócenia czasu zaokrętowania na statku 4-1+1 miesiąc.
  • Przywrócenia obsady załogowej na statkach wedle zasad sprzed wprowadzenia programu naprawczego w Polskiej Żegludze Morskiej.
  • Podwyższenia a właściwie odwieszenia zawieszonego wynagrodzenia z 2016 r. i 2017 r. oraz podwyższenia wynagrodzenia Basic.

Uważamy, że nie są to zbyt wygórowane oczekiwania w stosunku do armatora który tak doskonale daje sobie radę na światowym rynku żeglugowym.

Wiceprzewodniczący MK NSZZ Solidarność PŻM

Remigiusz Rymaszewski